Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2023. Június 13. 09:30, kedd | Belföld
Forrás: mti

26-27 ezer diák részvételére számítanak az idei Nyári diákmunka programban

26-27 ezer diák részvételére számítanak az idei Nyári diákmunka programban

Mintegy 26-27 ezer diák részvételére számít idén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Nyári diákmunka programban, amelyre 3,5 milliárd forint bértámogatást biztosított a kormány - közölte Czomba Sándor.

A tárca foglalkoztatáspolitikai államtitkára kifejtette: a diákmunkára is érvényesek a Munka törvénykönyvének előírásai; nyolcórás munkavégzésnél a minimálbér bruttó 232 000 forint, középfokú végzettséget vagy szakképesítést igénylő munkánál legalább 296 400 forint.

A 25 év alattiakra érvényes szja-mentesség miatt a bruttó bér megegyezik a nettó bérrel - hangsúlyozta.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában arról is beszélt, hogy a támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le.

Önkormányzatoknak az állami támogatás a bérjárulék 100 százalékát fedezi legfeljebb hatórás foglalkoztatásnál, a versenyszférában pedig 8 órás munkavégzésnél a cégek a bérjárulékok 75 százalékát kapják kézhez.

A diákmunkára speciális szabályok érvényesek: a fiatalok nem végezhetnek éjszakai munkát (este 10 órától), rendkívüli munkaidő sem rendelhető el, napi munkaidejük legfeljebb 8 óra lehet, 16 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében 6 óra, és a munkáltatónak biztosítani kell a 12 órás pihenőidőt. Továbbá legfeljebb 1 heti munkaidőkeret alkalmazható.

Közölte: a munka.hu weboldalon elérhető a diákmunkával kapcsolatos minden lényeges információ.

Címkék: diákmunka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket