Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Február 07. 17:56, kedd | Belföld
Forrás: mti

95 éves lett a sportriporter legenda, Szepesi György

95 éves lett a sportriporter legenda, Szepesi György

Kilencvenötödik születésnapja alkalmából köszöntötték Szepesi György legendás sportriportert kedden a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesületben.

Az ünnepi eseményen elsőként az Olimpiai Bajnokok Klubja nevében Ihász Kálmán köszöntette Szepesi Györgyöt, aki 1948-ban tudósított először az ötkarikás játékokról, és aki a keddi köszöntőn is hangoztatta: számára örök szerelem a mikrofon.

"Gyerekkoromban te voltál az, aki (...) megszerettette velem a sportot. Úgy érzem, nemcsak a magyar labdarúgás, hanem az egész ország megköszönheti neked, hogy elhoztad nekünk a sportot és az asztalunkra tetted" - mondta Ihász Kálmán.

Ezt követően Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének nevében üdvözölte régi jó barátját, akivel - és Ambrus Miklós kapussal közösen - felelevenítették az 1964-es tokiói olimpiai finálé legszebb pillanatait. A szovjetek ellen 5-2-re megnyert fináléban hangzottak el Szepesi legendássá vált szavai: "Lőj, lőj, lőj! Lőj Dömötör! Lő, góóól!". Ezt a meccsrészletet az ünnepség során hangfelvételről is bejátszották.

Ezután Tar László olvasta fel a Szepesi Györgyöt méltató írást, amelyben három olimpiai bajnok, Kárpáti György, a gerelyhajító Németh Miklós és a futball-legenda Puskás Ferenc jellemezte néhány mondatban a kiváló sportriportert.



Szepesi György első magyar sportújságíróként kapta meg a Gerevich-díjat, birtokosa az Orth György-díjnak, az Aranytollnak. Kodály Zoltán közművelődési díjat vehetett át a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kuratóriumától. 2004-ben a Prima Primissima-díj kitüntetettje lett, és ugyanebben az évben a Magyar Sportújságírók Szövetsége Életműdíjjal jutalmazta. Birtokosa a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatának, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjének is. 1995-ben szűkebb pátriája, Budapest XIII. kerülete, majd 2005-ben a főváros is díszpolgárává avatta. 2012-ben az újonnan alapított Magyar Sportsajtó Halhatatlanja díjat és a Magyar Olimpiai Bizottság sajtóbizottságának Média-különdíját vehette át. 2016-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Életműdíját kapta meg. A róla elnevezett Szepesi-díjat, amellyel a hazai újságírás és sportújságírás egyik meghatározó alakját díjazzák, először 2015-ben adták át.

Az ünnepségen köszöntötték 85. születésnapja alkalmából Som Ferencet, a Ferencváros korábbi válogatott kézilabdázóját, későbbi sportvezetőjét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket