Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Május 07. 09:41, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

A Budapesti Zsidó Hitközség idősklubja látogatott el a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyre

A Budapesti Zsidó Hitközség idősklubja látogatott el a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyre

A Budapesti Zsidó Hitközség Herman Lipót Idősek Klubja és a Hegedűs Gyula utcai Idősek Klubjának ötvenfős csoportja kereste fel a héten a hódmezővásárhelyi zsinagógát és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyet.

A látogatókat vezető Tolnai Judit, a Budapesti Zsidó Hitközség szociális osztályának munkatársa elmondta: tagjaik között vannak vásárhelyi születésűek, így adódott a vásárhelyi látogatás ötlete.

A csoportot a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség imatermében köszöntötte a szervezet elnöke, Erdélyi Miklós, aki szólt arról, hogy az egykor ezerötszáz fős hitközségnek ma ötvenkét tagja van, akik péntekenként tartják hitéleti alkalmaikat. Mint elmondta: jó kapcsolatot ápolnak a zsinagógát és a kiállítóhelyet üzemeltető hódmezővásárhelyi Emlékponttal és a város vezetésével és rendezvényeikkel igyekeznek a hitközség tagjainak és a város polgárainak érdekét is szolgálni. Mint kijelentette, céljuk nem az asszimiláció, hanem az integráció.

A vendégeket üdvözölte Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere is, hangsúlyozva, hogy ha odafigyelünk a kis közösségekre és azok összetartanak, legyőzhetetlenek lesznek. Szólt arról is, hogy a város szeretné a zsinagógát renováltatni, amelynek terveit most dolgozzák ki és a város segíti a hitközséget a Tuhutum utcai izraelita temető rendben tartásában is.

A vásárhelyi zsidó közösség történetéről tartott előadásában a holokauszt-túlélő helytörténész, Szigeti János elmondta, hogy az első zsidó családokról a vásárhelyi okiratokban 1735-ben található először feljegyzés, később a Károlyi-uradalom volt pártfogójuk és biztosított számukra téglát és cserepet az első zsinagóga létrehozásához.

A fővárosi vendégek a látogatás során megtekintették a zsinagógát és az Újvároson lévő izraelita temetőt. A csoportot vezető Tolnai Judit kijelentette: köszönettel tartoznak a vásárhelyi fogadtatásért és a látottak arról győzte meg őket, hogy érdemes lesz újra visszatérni ide, hogy még részletesebb ismereteket szerezzenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.