Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Június 28. 14:41, kedd | Helyi
Forrás: Elek András

A lelkészek érdemkeresztjével tüntették ki Németh László esperest

A lelkészek érdemkeresztjével tüntették ki Németh László esperest

Egyházi szolgálatainak elismerésért a Piis Meritis kitüntetés ezüst fokozatát vehette át hétfőn este Németh László esperes.

A Történelmi Vitézi Rend medálját Szent László Király Napján adták át a hódmezővásárhelyi Szentháromság templom plébánosa részére.

Az eredetileg tábori lelkészek számára adományozható érdemkeresztet I. Ferenc király alapította 1801-ben. Arany fokozatával olyan tábori lelkészeket kívántak jutalmazni, akik ütközetben vagy az ellenség által közvetlenül veszélyeztetve szolgáltak. Az ezüst fokozatot olyanok kapták meg, akik közvetlenül részt vettek az ellenség elleni cselekményekben – olvasható a Magyar Katolikus Lexikonban. A 20. század folyamán az érdemkereszt békeidőben is adományozhatóvá vált. Kiérdemelhette az a személy, aki katonai lelki pásztorkodás terén hosszú éveken át kiválóan és nagy buzgalommal teljesítette szolgálatát.

Németh László plébános-esperes részére vitéz Hunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya a magyar nemzetért hősi halált haltak emlékének és a katonasírok ápolásában végzett önzetlen és segítő együttműködésért adományozta a Piis Meritis kitüntetés ezüst fokozatát. (Hódmezővásárhely városa az idei évben kiemelkedő lelkipásztori, hitéleti és közösségszervező munkássága elismeréseként Pro Urbe-díjjal tüntette ki a plébánost.) Az elismerést vitéz Kerecsen László törzskapitány adta át a hétfői szentmisét követően a belvárosi katolikus templomban. Köszönő gondolataiban László atya azt emelte ki, hogy a hősi sírok gondozása és a hazáért elhunyt honvédek emlékének megőrzése minden magyar ember kötelessége kell, hogy legyen. Ő e „parancsolatot” követve támogatja azon kezdeményezéséket, melyek a katonahősök emlékezetének megtartását szolgálják. A kitüntetésátadást követően a Szentháromság templom hívei neve napja alkalmából (is) köszöntötték plébánosukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 19. 15:29, csütörtök | Életmód

Nagy Márton: tervben van a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése

Jelenleg vizsgálat zajlik a Microsoft és a Temu ellen.

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél