Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 03. 14:34, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tinilányok túlbecsülik a szert

A tinilányok túlbecsülik a szert

A méhnyakrák megelőzésére HPV-vakcinát kapott kamaszlányok egy része abban a tévhitben van, hogy a továbbiakban nem szükséges a biztonságos szexre figyelnie – közölték hétfőn amerikai kutatók.

Az Archives of Pediatric and Adolescent Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerzői rámutatnak az oltással és annak határaival kapcsolatos alaposabb oktatás szükségességére. A Merck és a GlaxoSmithKline gyógyszercégek vakcinái a humán papillómavírus egyes, genitális szemölcsöket okozó törzsei ellen nyújtanak védelmet. Ám egyik vakcina sem véd más, szexuális úton átadható fertőzések ellen.

Tanya Kowalczyk Mullins, a Cincinnati Gyerekkórház munkatársa és csoportja 339, 13 és 21 év közötti lányt, valamint több anyát kérdezett ki arról, hogy mit tudnak a HPV-vakcinák által kínált biztonságról.

A lányok közel negyede (23,6 százalék) azt hitte, hogy általában is kisebb náluk a szexuális úton átadható fertőzések kockázata a HPV-vakcinával való beoltottság következtében, ezért például az óvszer használatát is kevésbé fontosnak tartották.

A megállapítás azt sugallja, hogy az orvosoknak és a szülőknek az eddiginél alaposabban érdemes elmagyarázniuk, hogy mire szolgál a HPV-vakcina, mi ellen véd, és mivel szemben nem hatásos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket