Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Június 20. 16:44, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Agrometeorológia: a száraz időjárás kedvez az aratásnak

Agrometeorológia: a száraz időjárás kedvez az aratásnak

Az elmúlt napok nagyrészt száraz időjárása kedvez az aratásnak, de a forróság az érésben lévő búzának sem tesz jót - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, az elmúlt egy hét egyre melegebb, többnyire száraz időjárást hozott, de a megelőző bő egy hónap csapadékos időjárása miatt a harminc napos csapadékösszeg még így is jelentős, sokfelé 30-90 milliméter közötti pozitív eltérést mutat a sokéves átlaghoz képest, az Alföld déli és keleti tájain van többfelé 10-40 milliméter csapadékhiány. A talajok felszínközeli része sokat száradt az egy héttel ezelőtti, sokfelé telített állapothoz képest.

A hőmérséklet gyorsan emelkedett múlt péntektől, szerdán az Alföld jelentős részén a 35 Celsius-fokot is elérte vagy meghaladta és kedd óta éjszakánként sem hűlt 15 fok alá, így a napi középhőmérséklet szerdán már 25 és 28 fok között alakult.

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések a legtöbb helyen már beértek vagy a teljes éréshez közeli állapotban vannak, az aratás elkezdődött, az érés kezdetén hullott sok csapadék azonban nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak.

A napraforgó- és kukoricaállományok kedvező körülmények közt fejlődhetnek: a talaj a legtöbb helyen még elegendő nedvességet tartalmaz. A napraforgó már egyre többfelé virágzik, és a kukorica is virágzás előtti stádiumban van, ezek a növények mostantól igényelnék a legtöbb nedvességet optimális fejlődésükhöz.

Az előrejelzés szerint több hullámban érkező hidegfrontok mérséklik a forróságot, és adnak esélyt némi csapadékra. Szombaton és vasárnap helyenként már kialakulnak záporok, zivatarok, és ugyan hétfőn erre kicsi lesz az esély, de keddtől többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra. Vasárnaptól főként a déli, délkeleti országrészbe szorul vissza a kánikula, míg a Dunántúlon és északon 26-30 fok közötti maximum értékek lesznek jellemzők. Éjszakánként többnyire 15-20 fok közé hűl a levegő.

Címkék: aratás, mezőgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket