Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Február 10. 08:44, szombat | Belföld
Forrás: mti

Április 8-án hat időközi önkormányzati választást is tartanak majd

Április 8-án hat időközi önkormányzati választást is tartanak majd

Mivel már nem azonos évben tartják a parlamenti és önkormányzati választásokat, nem érvényes az a korábbi szabály, hogy az országgyűlési választás évében csak április 1-jéig lehet időközi önkormányzati voksolást tartani.

Így április 8-án, a parlamenti voksolással egy időben hat időközi önkormányzati választás is lesz.

Korábban az volt az előírás, hogy - mivel négyévente tartották a parlamenti és önkormányzati választást is - a választási évben csak április 1-jéig lehetett időközi önkormányzati választást tartani. Az alaptörvény azonban öt évre emelte az önkormányzati ciklus hosszát, így "elvált" egymástól a két választás. 2014-ben még ugyanabban az évben tartották a kétféle választást, ez az év az első, amikor a parlamenti választást követő ősszel nem lesz általános önkormányzati választás is.

Évente körülbelül 120 időközi önkormányzati választást tartanak az országban, az esetek túlnyomó többségében polgármestert kell választani. Április 1-jéig még kilenc településen 11 időközi önkormányzati választás lesz, április 8-án pedig hat helységben lesz ilyen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csobajon és Hejőbábán, a szabolcs-szatmár-beregi Laskodon polgármestert, a baranyai Sárokon önkormányzati képviselőt, Pest megyében Pécelen és Komárom-Esztergom megyében, Komáromban egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A jogszabály szerint többek között akkor kell időközi önkormányzati választást tartani, ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatása megszűnik, vagy az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott. Ha egy listáról megválasztott képviselő "esik ki", helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközi választást.

Az időközi választás szavazásának napját úgy kell kitűznie a helyi választási bizottságnak, hogy a szavazás a kitűzés napját követő nyolcvanadik és századik nap közé essen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket