Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2020. November 17. 18:08, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét

Az adóhatóság készítheti a vállalkozások áfabevellás-tervezetét

Az Országgyűlés kedden számos adóváltoztatásról döntött a kormány javaslatára.

Egyebek között lehetővé tette, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a vállalkozások áfabevallás-tervezetét a hozzá beérkező számlaadatok birtokában.

A képviselők 124 igen szavazattal, 20 nem ellenében és 32 tartózkodás mellett hagyták jóvá a pénzügyminiszter javaslatát.

A Ház döntése alapján a személyijövedelemadó-kedvezmény 2021-től az összevont adóalapot csökkentő tételként lesz érvényesíthető.

A kisvállalati adó (kiva) árbevételi korlátja és mérlegfőösszegre vonatkozó értékhatára 3 milliárd forintra emelkedik, amivel összhangban a kisvállalati adóalanyiság megszűnésének árbevételi határa 6 milliárd forintra nő.

A pálinka bér- és magánfőzése ténylegesen adómentessé válik 2021. január 1-jétől, amit Varga Mihály pénzügyminiszter az előterjesztésben a "pálinka-szabadságharc győztes lezárásaként" értékelt.

A cigaretta és más dohánytermékek jövedéki adója jövőre két lépcsőben emelkedik az ide vonatkozó uniós irányelvek hatására, így a cigarettára rakódó teher 2021. április 1-jétől legalább 39 300 forint lesz ezer darabonként.

A parlament döntésével arra is reagált, hogy a jövő évi költségvetésben a gépjárműadó már teljes egészében a központi költségvetést illeti meg. A Ház ehhez igazodva most az állami adóhatósághoz telepítette a teher beszedésének jogkörét az eddig illetékes önkormányzatoktól.

A társasági adóról (tao) szóló törvény módosításával a képviselők lehetővé tették, hogy a sportszervezetek a koronavírus-járvány elleni védekezésre is költhessék az adózók támogatását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket