Hírek
2016. Április 05. 11:13, kedd |
Helyi
Forrás: Toma Viktória
Bemutatkozott a Konyhaszínház
Elképesztő sikerrel startolt az első magyar Konyhaszínház. Nádas György színész, humorista és Buday Péter séf megnevettette, vendégül látta és hasznos tanácsokkal ajándékozta meg közönségét.
Itt azonban nincs megállás. Országos turnéra készülnek.
Összefogott Nádas György – színész, humorista, szenvedélyes amatőr szakács és Buday Péter – mesterszakács, séf. A humor és gasztronómia egyedi társulásából pedig óriási siker kerekedett. Sokan eljöttek, ettek-ittak és nevettek az első magyar Konyhaszínház premierjén, amelynek az óbudai Esernyős Közösségi Tér adott otthont. Péter az ételt sózta, Gyuri pedig - aki Krúdy Gyula leghűségesebb követője az élet- és ételszeretetben - humorral fűszerezte az eseményt.
A Konyhakópék az élő főzőműsorban egy óra alatt több tucat ételt készítettek el – a közönség javaslatára, akik interaktív módon bekapcsolódtak és beleszóltak a produkcióba. A résztvevők mindemellett zsűrizhették is az elkészült ételeket, amelyek nem csak finomak és egészségesek voltak, de könnyen el is készültek. A kondérban főtt kapros-kakas különleges íz világával ejtett rabul, de a pár perc alatt készre főtt almás resztelt máj, és a házilag készített nutellás mézes körte is óriási sikert aratott. Buday a konyhaművészet mellett hasznos és praktikus tanácsokkal is ellátta a Konyhaszínház közönségét. Megtanította többek között, hogyan lehet pár másodperc alatt megszabadulni a fokhagyma héjától anélkül, hogy kést ragadnánk, miként lehet kiszedni könnyedén és gyorsan a tejfölt a dobozából kanál használata nélkül illetve, hogy miként lehet egy szikkadt kenyér és kevés zellerzöld felhasználásával egészséges „lisztet” nyerni.
„A telerakott has, az ízes falatok és a kedélyes hangulat a Konyhaszínházban egymásra találnak. A főzést és az ételt tiszteljük és komolyan vesszük, de meggyőződésünk, hogy vidámsággal fűszerezve jobban csúszik le a falat. A közönség jól érzi magát, szórakozik és eszik. Amíg mi elkészítünk 20-25 féle ételt, a résztvevők gasztro-kulturális élvezetet is kapnak. Az étel és élet szeretete kortól független, így a produkció a legfiatalabbaktól a legidősebbekig érdeklődésre talál.” - mondta Nádas György, aki a produkció ötletgazdája.
„Célunk, a magyar ételkultúra megismertetése. Bebizonyítjuk, hogy rövid idő alatt is kiváló ételeket lehet elkészíteni, bármilyen alapanyagból, némi praktikával és hozzáértéssel. Szerintünk gyorsabb a friss étel elkészítése – egészségesebb, is mint a zacskós - lehet 5 perc alatt pörköltöt készíteni, 10 perc alatt kacsasültet sütni. A kakasragu kondérban, vagy a vajpuha karaj sem ördöngösség. A Konyhaszínházban átadjuk a legfontosabb konyhai praktikákat a közönségnek.”- mondta Buday Péter.
A jókedv és nevetés garantált és jó hír, hogy ezen túl bárki belekóstolhat az első magyar Konyhaszínház ízeibe. Nádas és Buday országos turnéra indul. Fesztiválokon, sport- kulturális és gasztronómiai eseményeken forgatják legközelebb a fakanalat.
Háttér információ a művészekről:
Nádas György Erzsébet díjas és Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista. 1982-ben vált egy csapásra az ország kedvencévé, amikor a második Humorfesztiválon Markos Györggyel átütő erejű párost hoztak létre, és győztek. Óriási sikert arattak az általuk képviselt szókimondó, időnként nyers, mégis finoman kidolgozott humorral. Hofi Géza távozása után a Mikroszkóp Színpad még abban az évben szerződtette Nádast. Ettől kezdve a Rádiókabaré minden műsorában fellépett. Később Boncz Gézával alkotott párost. Rádiós és televíziós fellépéseivel milliós rajongótábort szerzett. Nádas György aktívan zenélt is. Előbb a Woods, majd az Aladdin és a Skodalámpa nevű formációban basszusgitározott. 1992 óta tucatnyi színházi szerepben volt látható, valamint önálló stand-up, énekes és egyéb műsoraival szórakoztatta a közönséget. 2011-2012-ig az Új Mikroszkóp Színpad művészeti vezetőjeként dolgozott. 2015-ben országosan turnéztatta a Szép volt fiúk! című saját közérzeti kabaréját. A TV2 Jóban Rosszban sorozatának szereplője, musicalek állandó fellépője, folyamatos média jelenléttel. 2015 októbere óta hetente saját főzőműsorral jelentkezik az ATV televíziós csatornán, melynek címe: ,Fogjuk a hasunkat!'. Nádas György tavaly jelentette meg a Markos-Nádas 30. jubileumi DVD-t, az Őrület határán kabaréjának DVD felvételét, 2016 februárjában pedig a Szeretni kell... című énekes CD lemezét. Pályafutása során 16 nagylemeze jelent meg humor és zene kategóriában, három aranylemezzel és egy platina lemezzel díjazták munkásságát.
Buday Péter földrajz-történelem tanárnak készült, de nem vették fel a főiskolára. Ezután szakácstanoncnak állt egy neves budapesti étteremben ahol hamar kitűnt tehetségével. Később felvették a vendéglátó-ipari főiskolára. Mestereitől tanulta: mindenben tökéletesre kell törekedni. Középszerű bárki lehet. Németországba és Svájcba utazott, hogy tökéletesítse konyhaművészetét, majd bejárta az egész világot, hogy elsajátítsa a gasztronómia minden irányzatát. Tudását itthon eleinte a Remiz és a Kisbuda Gyöngye séfjeként kamatoztatta, majd a Matteo és a Larus Éttermeket irányította. Számára a konyha szellemi műhely, a főzés kutatómunka is. 2012-2011-ben a vezetése alatta a Larus Étterem és Rendezvényközpont elnyerte a Legjobb rendezvényterem címet. 2006-2010-ben a Best of Budapest rangot nyerte el az irányítása alatt álló Matteo Étterem. 2005-ben a Vendég című szakfolyóirat a magyar konyhafőnökök között végzett felmérése alapján a 12 legmeghatározóbb magyar konyhaművészek közé sorolta. 2005-ben és 2006-ban Szintén a Vendég c. szakfolyóirat alapján az akkor Buday irányítása alatt álló Matteo étterem a legjobb 10 magyar étterem közé tartozott. Ugyanez elmondható az 1997-ben kapott elismeréséről is, amelyet akkor a Kisbudagyöngye Étterem nyert el. 1994-ben a magyar Szakácsszövetség Mesterszakács címmel tüntette ki. Mindemellett a társadalmi szerepvállalásai is példaértékűek. Részt vett 2010-2013 között a Menza reform programban, alapító tagja az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének, Chaine des Rotisseurs – Chef Rotisseurs (1248-ban Franciaországban alapított gasztronómiával foglalkozó világszervezet) magyarországi képviselője 2000-2006 között. Tiszteletbeli tagja továbbá a Magyar Sajtklubnak, a Mátrai Borrend lovagja és Magyar Gasztronómiai Szövetség képviselője 2002-2004 között.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. November 24. 12:55, vasárnap | Kék hírek
Felrobbant kézigránáttól halt meg egy fiatal férfi Horvátországban
Felrobbant kézigránáttól halt meg egy 25 éves férfi az észak-dalmáciai Kninben, két másik fiatal férfi és egy nő pedig súlyos sérüléseket szenvedett - közölte vasárnap a horvát rendőrség.