Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2017. December 06. 14:08, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Bíróság előtt két férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készültek

Bíróság előtt két férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készültek

Bíróság elé állt szerdán Londonban két fiatal férfi, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen.

A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman és 21 éves társa, Mohammed Aqib Imran terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt a londoni Westminster kerület illetékes magisztrátusi bírósága elé. Az alig hétperces eljárás során hivatalosan ismertették velük a vádat, amelyet mindketten tagadtak, majd a magisztrátusi tanács a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey - elé utalta az ügyet.

A büntetőbírósági tárgyalás december 20-án kezdődik.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Naa'imur Zakariyah Rahman azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a Downing Street biztonsági kerítését, majd megpróbál behatolni a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalba - amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is -, és késsel megöli Theresa Mayt.

A terv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street öt méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. A kerítést belülről külön fegyveres egység őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

A két vádlottat november 28-án vették őrizetbe, de az ügy csak szerdán került nyilvánosságra, amikor megjelentek a magisztrátusi bíróság előtt.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen előző nap tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok az idén kilenc nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását akadályozták meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot