Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 10. 07:06, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Drámai mértékben” megnövekszik a pedagógusok bére

„Drámai mértékben” megnövekszik a pedagógusok bére

A 2013/2014-es tanév kezdetétől emelik a pedagógusok bérét, az új köznevelési törvény első elemei pedig 2012 szeptemberében lépnek életbe.

Közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Pécsen.

Gloviczki Zoltán a pécsi Tudásközpontban megrendezett, Megújul a tanügy – Az új nemzeti köznevelési rendszer című konferencia kapcsán összehívott sajtótájékoztatón elmondta: már elkészült az új köznevelési törvény normaszövege. Az irat elkészültét „példátlan egyeztetési folyamat előzte meg” – tette hozzá.

A helyettes államtitkár kérdésre válaszolva azt mondta, a jogszabályt nagy valószínűséggel még az idén elfogadja a parlament, azonban a törvény elemeinek jó része a költségvetést is érinti, így a finanszírozással, fenntartással, pedagógus-munkabérrel és -munkaidővel összefüggő változások csak 2013-ban léphetnek hatályba, tekintve, hogy a 2012-es büdzsére vonatkozó javaslat már az Országgyűlés előtt van.

Hangsúlyozta: hatalmas társadalmi ellátórendszerről van szó, így a hatályba lépés értelemszerűen nem azonnal, hanem több ütemben megy végbe, s 2013-ban válhat teljessé a rendszer. Rámutatott arra: a törvény nem érint az elsőtől a nyolcadik évfolyamig mindenkit, a változásokat felmenő rendszerben hajtják végre.

Gloviczki Zoltán azt mondta: a kormány nem készül a kisebb intézmények bezárására. „Az alsó tagozatosok esetében ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy mindenféle költségvetési hatástól függetlenül – akár már nyolc szülő vagy család kérésére – megtartsa a helyi iskolát. A felső tagozatok esetében ez már tanárfüggő lesz” – tette hozzá.

A helyettes államtitkár a pedagógusok várható létszámát illetően elmondta: ezt a tanévet csaknem háromezer pedagógussal kevesebb kezdte meg, mint amennyi a tavalyit befejezte. Közlése szerint ennek egyrészt az az oka, hogy nagy mértékben csökken a gyereklétszám, másrészt a pedagógustársadalom elöregedőben van.

Gloviczki Zoltán ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: „Magyarországon a következő években a legdrámaibb mértékű gyermeklétszám-csökkenés esetén is sokkal nagyobb probléma lesz az utánpótlás, mint az, hogy el kell bárkit is bocsátani”. Hozzátette: a tanároknak több mint a fele közel áll a nyugdíjkorhatárhoz.

A helyettes államtitkár az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a tanárok bére a 2013/2014-es tanév kezdetétől „drámai mértékben megnövekszik”. Hozzátette, hogy az új rendszerben a pedagógusok a mindenkori minimálbér legalább 180 százalékát keresik majd; attól függően, hogy az adott pedagógus mióta dolgozik a szakmájában, az összeg a minimálbér többszörösét is kiteheti.

A délutáni oktatással kapcsolatban Gloviczki Zoltán közölte: ez ügyben szintén 2013 szeptemberétől lehet változás. „Természetesnek vesszük, hogy az iskola köteles reggel nyolctól délután négyig biztosítani a gyerekek nevelését, ellátását, oktatását. Alapvetőnek is tekintjük, hogy ezt majd a gyerekek igénybe is veszik, de természetesen a szülő kérésére mindenféle mérlegelés nélkül elmehet trombitaórára, vagy éppenséggel haza, tanulni” – mondta, hozzátéve: elsősorban azoknak a gyerekeknek az életében áll be változás, akiknek ezt eddig az adott intézmény nem tudta biztosítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket