Városlista
2024. október 5, szombat - Aurél

Hírek

2016. Március 12. 10:40, szombat | Belföld
Forrás: mti

Egyre több a szabadtéri tűz

Egyre több a szabadtéri tűz

Márciusban eddig több mint hetven szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, s ebből 55 eset az elmúlt hétvégén történt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton az MTI-vel.

Közleményükben felhívták a figyelmet, hogy a szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt: tavasszal és a nyári szárazságok idején. Idén tavasszal eddig a csapadékos időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tűzesetek számának ugrásszerű megemelkedése - tették hozzá.

Az OKF felhívta a figyelmet, bár az önkormányzatok rendeletben bizonyos keretek között engedélyezhetik, az ország területén alapvetően tilos a kerti zöldhulladék elégetése. Emellett az egyéb hulladékok égetése is tilos, az ugyanis a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat. A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható - emelték ki.

A tűzesetek megelőzése érdekében az OKF azt kéri, hogy a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet, továbbá mindig gondoskodjanak elegendő oltóanyagról, illetve legyen kéznél olyan szerszám, amivel irányítani tudják az égést. Mindemellett az OKF azt kéri, hogy tájékozódjanak a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsanak tüzet, baj esetén pedig, illetve ha a szabadban tüzet észlelnek, hívják a 112-es segélyhívó számot.

Címkék: szabadtéri, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 05. 08:54, szombat | Belföld

Lezárják Ferencváros egy részét egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt

Lezárják a főváros IX. kerületének egy részét egy második világháborús bomba hatástalanítása miatt szombaton, a korlátozások érintik a Rákóczi híd és a Déli összekötő vasúti híd forgalmát is.

2024. Október 05. 08:50, szombat | Belföld

Fővárosi Közgyűlés - Budapest működése érdekében konstruktív munkára készülnek a fővárosi frakciók

Budapest működése érdekében konstruktív munkára készülnek a Fővárosi Közgyűlés képviselőcsoportjai, amelynek vezetői a testület pénteki alakuló ülésen fejtették ki ezzel kapcsolatos elképzeléseiket.

2024. Október 04. 07:51, péntek | Belföld

Liget Budapest - Még ebben az évtizedben megnyithatja kapuit a Városligetben az Új Nemzeti Galéria - Videó

Amennyiben az Új Nemzeti Galéria kivitelezése 2025-ben megkezdődhet, az intézmény még ebben az évtizedben megnyitja kapuit a Városligetben - tájékoztatta a Városliget Zrt. az MTI-t csütörtökön.