Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2013. Január 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elkerülhetetlen a sertés- és baromfikészítmények drágulása

Elkerülhetetlen a sertés- és baromfikészítmények drágulása

A Világgazdaságnak nyilatkozó Raskó György agrárközgazdász szerint a baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél.

A vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forintra csökkent, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja szerint a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni.

Ma már látszik a visszarendeződés az állati termékek árában, és a gabona-, valamint takarmányárak is stabilizálódtak, jóllehet az év elején rendszerint áremelkedés a jellemző ezeknél a terményeknél. A jelenlegi árak azonban még így is magasnak mondhatók, bár a korábbi várakozásoktól elmaradnak.

A baromfiszektor is elkezdte járni a haláltáncát, mégpedig húsipari kottából – érzékeltette az ágazat helyzetét Bárány László. A Baromfi Terméktanács elnökségének tagja kifejtette: „a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a sor végén viszont olyan fogyasztó áll, aki nem tud és nem is akar drágább terméket megfizetni. A szektor termelői, különösen a csirke- és pulykahízlalással foglalkozó bezárják az üzemeiket, hónapok kérdése és a feldolgozók egy része is be fog zárni. Utóbbiak többsége már 2012-ben is veszteséges volt, nagyítóval kell keresni olyat, amelyik nullára tudott kijönni tavaly” – fogalmazott Bárány László. Hozzátette: „a hazai baromfiszektor 98 százaléka magyar családi vállalkozások kezében van, a kormány részéről azonban továbbra sincs fogadókészség az élelmiszerek áfájának csökkentésére, amely lehetőséget teremthetne a termelőiár-emelésre. Más mozgástere a kormánynak ugyanis nem lenne a szektor helyzetének javítására.”

A közeljövőről szólva Bárány László hozzátette: „mivel a termelés nem éri meg, ezért a rendelkezésükre álló számokból már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség. Ebben az esetben a beszállítók előtt esély mutatkozik, hogy a kereskedelemnél elérjék az áremelést” – fogalmazott Bárány László, aki szerint „fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket