Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2018. Június 15. 15:13, péntek | Külföld
Forrás: mti

Élve eltemetkezett egy ausztrál performanszművész 72 órára

Élve eltemetkezett egy ausztrál performanszművész 72 órára

Hetvenkét órára élve eltemetkezett egy forgalmas autóút alá egy ausztrál performanszművész Tasmania fővárosában, Hobartban.

A 73 éves Mike Parr egy kisebb acélkonténerbe zárva költözött be a föld alá helyi idő szerint csütörtökön, a "sötét művészeteknek" szentelt Dark Mofo Fesztivál egyik fő attrakciójaként.

A művész a tervek szerint vasárnap jön ki a "koporsóból", amely felett addig visszazárták a megbontott aszfaltot.

Parr rengeteg vizet, olvasnivalót, valamint egy hősugárzót vitt magával, ennivalót azonban egy falatot sem. Az oxigén szivattyún keresztül érkezik a konténerbe, amelyben egy pánikgombot is elhelyeztek arra az esetre, ha bármi probléma adódna.

A fesztivál kurátora, Jarrod Rawlins szerint a művész igyekszik korlátozni a folyadékbevitelét, mivel csupán egy vödröt vitt magával.

Parr performansza azon erőszakos cselekedetek következményeinek állít emléket, amelyeket a 19. századi brit gyarmatosítók követtek el az ausztrál őslakos közösségek ellen.

Miután a művész 72 óra elteltével elhagyja a konténert, azt betonnal töltik fel, hogy egyfajta időkapszulaként örökítsék át a jövő nemzedékeire.

A Dark Mofo, amelyen gyakran szerepelnek az ősi rituálékat ünneplő műalkotások és előadások, idén heves ellenérzéseket váltott ki a helyi keresztény csoportokból, amiért a fesztivál keretében piros színű, fordított kereszteket helyeztek ki szerte Hobartban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:32, hétfő | Külföld

Folyamatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico

A következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet kormányfői feladatai ellátásához Robert Fico szlovák miniszterelnök

2024. Június 29. 06:40, szombat | Külföld

Joe Biden kitart az elnökjelöltség mellett, Donald Trump szerint kompetens elnökre van szükség

Joe Biden elismerte pénteken, hogy nem teljesített jól az első televíziós elnökjelölti vitában, de hozzátette, kitart az elnökjelöltsége mellett.

2024. Június 28. 07:15, péntek | Külföld

Autóbusszal ütközött Szlovákiában egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, többen meghaltak

A balesetben halálos áldozatainak száma az esti órákban ötről hatra nőtt, a komoly sérüléseket szenvedettek száma öt - közölte a szlovák mentőszolgálat operációs központja (OSZZS).

2024. Június 21. 12:07, péntek | Külföld

Robbanószerkezettől halt megy egy gyerek Horvátországban

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával - közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség.