Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 29. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: OrintPress

"Esze ágában sincs kiszáradni a Balatonnak"

Az elmúlt időszakban ismét felröppentek olyan hírek, hogy bajban a Balaton, csökken a vízgyűjtő terület vízhozama, alacsony a vízszint, megindulhat a tó kiszáradása.

Bíró Péter, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének vezetője azt mondta a Somogyi Hírlapnak, hogy normálisnak tekinthető a tó vízszintjének ingadozása. Bíró Péter a hosszabb távú kilátásokkal kapcsolatban hangsúlyozta, teljesen fölösleges „bedőlni” azoknak a rémhíreknek, hogy a globális felmelegedés miatt 2020-ra, 2025-re kiszárad a Balaton.

Pécseli Péter, a vízügyi igazgatóság balatoni szakaszmérnöke is amondó, hogy nincs ok kétségbeesésre, pánikkeltésre. Igaz, hogy 2010 őszén az extrém sok csapadék miatt a 120 centit is meghaladta a Balaton vízállása és most csak 84 centi, de ha megjön a tavaszi csapadék, akkor a mostani szezont is száz fölötti vízszinttel kezdhetik. Akkor sincs azonban vészhelyzet, ha kevés csapadék esik. A siófoki Sió-zsilipet egyébként 2011 májusában 112 centiméteres vízállásnál zárták el és azóta nem nyitották ki. Az azonban igaz, hogy a szárazság és a vízeresztés hiánya miatt a Sió-csatorna egyes szakaszai, a partján futó kerékpárút mentén nem nyújtanak szívderítő látványt, amit fel is panaszolnak az arra bringázók: itt-ott „sűrű iszap” úszkál a víz tetején és ráadásul bűzös is. A vízügy ezen időnkénti átöblítő vízeresztéssel igyekszik úrrá lenni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket