Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 23. 07:11, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Ezért pusztulhatnak tömegesen

Ezért pusztulhatnak tömegesen

Morbillivírus okozhatja a gyanú szerint a delfinek február óta észlelt tömeges pusztulását Peru partjainál, ahol újabb példányok tetemei sodródtak partra.

A dél-amerikai ország amerikai segítséggel dolgozó kutatói a napokban szolgálhatnak pontos válasszal a delfinek vesztére. Eddig csaknem kilencszáz delfin döglött meg Peru északnyugati partjainál, Limától csaknem hétszáz kilométerre. A tetemek nyolcvan százaléka már erősen oszlásnak indult, ami megnehezíti a laboratóriumi vizsgálatokat – idézte Gabriel Quijandría Acosta környezetvédelmi miniszterhelyettest az Andina hírügynökség.

Bár hivatalos eredmények csak napok múlva állnak majd rendelkezésre, a gyanú szerint morbillivírus okozhatja a delfinek pusztulását. A vírusok e nemzetsége veszettséget és ahhoz hasonló betegségeket vált ki az állatoknál.

Masszív vírusmegbetegedéseket Peru mellett Mexikóban és az Egyesült Államokban is feljegyeztek – közölte a miniszterhelyettes, kizárva a pusztulás okai közül a halászatot, a mérgezést és azt is, hogy földrengés következményei végeztek volna az állatokkal.

A tengeri emlősök pusztulását korábban az olajcégek által alkalmazott szonárral is összefüggésbe hozták. Az elpusztult állatok 80 százaléka közönséges delfin, a többi Burmeister-disznódelfin.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket