Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Május 03. 14:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Harry Potter segít megállapítani a vércsoportot

Harry Potter segít megállapítani a vércsoportot

Harry Potter inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki feltalálta a gyorstesztet, melynek segítségével egy percen belül megállapítható a vércsoport.

A teszt különösen természeti katasztrófák idején vagy háborús területeken szolgál nagy segítségül – mondta el Vej Sen, a Monash Egyetem munkatársa.

A vegyészmérnök kollégáival egy mindössze tíz négyzetcentiméter nagyságú papírt hozott létre, amelybe a négy vércsoport (A, B, AB és 0) antitestjeit integrálták. Egy a papírra kent vércsepp az egyik oldallal reakcióba lép és láthatóvá válik a vércsoport.

A papírral a RH-faktor is megállapítható. A vércsoporton kívül ez a változó szükséges annak megállapításához, hogy pontosan milyen vérre van szüksége egy esetleg transzfúziót igénylő páciensnek.

Sen elmondása szerint a felfedezés ötlete akkor született meg fejében, amikor látta a Harry Potter és a Titkok Kamrája című filmet. Ebben a varázslótanonc feltesz egy kérdést Tom Riddle naplójának és egy varázslat segítségével írásos választ kap. „Akkor jutott eszembe az ötlet, hogy miért is ne lehetne egy vérteszt is ennyire könnyű” – mondta el a kutató.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket