Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2022. Június 09. 12:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Idén is elindul és szja-mentes jövedelmet biztosít a Nyári diákmunka program

Idén is elindul és szja-mentes jövedelmet biztosít a Nyári diákmunka program

Júliustól már dolgozhatnak a támogatással elhelyezkedő fiatalok - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték, a 2013 óta futó Nyári diákmunka program elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A fiatalok június közepétől regisztrálhatnak, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. Fontos változás, hogy a 25 év alattiak munkavégzése az idéntől szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál. Segítségükkel a cégek jobban állják az idegenforgalmi főszezonban megugró terhelést, a hivatalok átmenetileg pótolhatják a szabadságolások miatt kieső munkaerőt.

Ismertetik, hogy a programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezhetnek, akik jelenleg nem állnak munkaviszonyban, nem rendelkeznek vállalkozási jogviszonnyal. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére legfeljebb 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át.

A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 195 ezer forint vehető figyelembe. Szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében ez a limit 150 ezer forint. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási összeg arányosan csökken. A diákok havi nettó munkabére tehát az szja-mentességet figyelembe véve akár 122-159 ezer forint is lehet - írják a közleményben.

A kétmilliárd forintos keretösszeggel induló program a területileg illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatalok foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció kezdetétől, 2022. június 15-étől augusztus végéig tart. A tényleges foglalkoztatás legkorábban 2022. július 1-ével indulhat. További részletek a www.munka.hu oldalon lesznek elérhetők - tájékoztatott a minisztérium.

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért, technológiáért és munkaerőpiacért felelős államtitkára a közleményben hangsúlyozta, a program első kilenc évében több mint 242 ezer fiatalt támogattak összesen közel 24 milliárd forinttal. Tavaly 177 különböző munkakörben dolgoztak a diákok a hivatalsegédtől a szállodai recepcióson át a zöldségtermesztőig. 2022-ben minden eddiginél inkább megéri munkába állniuk a fiataloknak. A minimálbér emelésével a nyáron bezsebelhető jövedelmük is nő, a 25 év alattiak szja-mentességének köszönhetően még több pénzt vihetnek haza. A pályakezdők foglalkoztatási helyzete ugrásszerűen javult 2010 óta. A fiatalok tizenkét éve még mintegy 30 százalékos munkanélküliségi rátája a harmadára, jóval az uniós átlag alá csökkent.

Címkék: diákmunka, szja-mentes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket