Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. Május 19. 06:00, hétfő | Belföld

Írásbeli szerződés nélküli albérlet – azonnal kitehető az albérlő?

Írásbeli szerződés nélküli albérlet – azonnal kitehető az albérlő?

Írásbeli szerződés nélkül is érvényes egy szóban tett albérleti megállapodás, persze jobb, ha írásba foglalják. Ilyenkor, hogyan alakul például a felmondási idő? Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy nemrégiben ki lett adva egy lakásrész albérletbe, de az albérlővel nem lett kötve szerződés és be se jelentkezett, közben nem rendeltetésszerűen használja az ingatlant.
A főbérlő többszöri felszólítása ellenére sem. Az a kérdésem, hogy felmondhatom-e a szerződést azonnali hatállyal? És köteles vagyok-e albérletet keresni nekik?

Válaszukat előre is köszönöm!

2014. 04. 25.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
A bérleti szerződést nem kötelező írásba foglalni, bár az mindenképpen hasznos, hiszen megkönnyíti az esetleges jogviták rendezését. Ettől függetlenül szóbeli megállapodás alapján, de Önök között létrejött a bérleti szerződés, melynek megszüntetésével kapcsolatban - ellenkező megállapodás hiányában - a jogszabályi rendelkezések az irányadóak.
A bérlemény nem rendeltetésszerű használata pedig minősülhet olyan súlyos szerződésszegő magatartásnak, ami a bérleti jogviszony azonnali hatályú megszüntetésének okául szolgálhat. Ebben az esetben nem köteles a bérlő részére új bérleményt biztosítani.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket