Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Újabb fordulat az emberi eredettörténetben

Újabb fordulat az emberi eredettörténetben

Régészek Dél-Afrikában bukkantak rá annak a két emberszerű lénynek a maradványaira, amelyek alapjaiban változtathatják meg az emberek eredetéről alkotott eddigi elképzeléseket.

A 2010-ben felfedezett Australopithecus sediba lehet ugyanis a friss elemzések szerint a modern ember közvetlen őse.

Az ősember 2010-es felfedezésekor kapta a nevét, akkor azonban a kutatók még nem találták annyira érdekesnek a csontokat. Az újabb elemzések során azonban már alaposabban megvizsgálták az 1,9 millió évvel ezelőtt élt előemberek agyát, lábát, medencéjét és kezeit - ezek pedig mind arra utalnak, hogy nem kizárt, hogy ez a faj a ma élő emberek egyik őse - írja a Science.

Azokat az anatómiai egységeket vizsgáltuk, amelyek segítségével egyértelműen beazonosíthatóak a különféle embertípusok sajátosságai, és amelyek segítséget nyújtanak az evolúciós fejlődés követésében is. Márpedig úgy tűnik, hogy az A. sediba testrészei éppen olyan irányban kezdtek el fejlődni, amelyekből végül a modern ember is létrejöhetett - mondta Lee Berger professzor.

A jelenlegi elméletek szerint közvetlen ősünk az 1 millió évvel ezelőtt élt Homo erectus, amely a nála korábban megjelent Homo habilisből és Homo rudolfensisből fejlődött ki. Az A. sediba azonban ezeknél az elődöknél korábban jelent meg, anatómiailag mégis fejlettebb náluk - ezért is hiszik a kutatók, hogy sokkal inkább az új fajból fejlődhetett ki a felegyenesedett Homo erectus.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: régész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket