Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2014. December 02. 11:15, kedd | Belföld
Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium, Magyar Államvasutak

Jelentősen visszaesett a fémlopások száma

Jelentősen visszaesett a fémlopások száma

Az egy éve elfogadott fémtörvénynek köszönhetően a kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az év első kilenc hónapjában.

A fémkereskedelmi szektor tisztulásához a Magyar Államvasutak (MÁV) erőfeszítései mellett a folyamatos járőrözések, a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzések is hozzájárultak.

Glattfelder Béla szerint örömteli a javulás, de ha az emberek testi épségének vagy életének veszélyeztetéséről van szó, egy eset is sok, ezért az a cél, hogy teljesen megszüntessük a fémlopásokat.

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár kiemelte, az idei év adatai egyértelműen azt mutatják, hogy jól működött a Nemzetgazdasági Minisztérium által tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer. Az előző években jelentősen nőtt a fémlopások száma, többek között gazdasági és kulturális károkat is okozva, ezért volt szükség átfogóbb és szigorúbb szabályokra. A lopások visszaszorítása mellett célul tűztük ki a kulturális javak védelmét, az illegális fémkereskedelem felszámolását és a közszolgáltatók kárainak csökkentését. Az új törvény rendelkezései alapján szigorítottuk az ellenőrzéseket, növeltük a bírságok összegét, valamint javítottuk a hatóságok közötti együttműködést. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett, aminek köszönhetően kiszűrhető a rendszerből az illegális fémkereskedelem.

Fentiekkel összhangban a kábellopások és rongálások visszaszorítását kiemelt feladatának tekinti a MÁV Zrt. is, mivel az ilyen típusú bűncselekmények veszélyeztetik a vasúti közlekedés biztonságát, fennakadásokat, késéseket, valamint jelentős anyagi károkat okoznak. A szabályozásnak és a vasúttársaság erőfeszítéseinek köszönhetően az év első kilenc hónapjában hatodára, 326-ról 52-re csökkent a MÁV-ot érintő kábellopások száma, emellett a fémlopások (pl. sínek, trafók, jelzőtáblák, fedelek) száma is harmadára esett (173-ról 53-ra).

A tavaly november óta hatályos fémtörvénynek köszönhetően érezhetően csökkentek a fémlopások és átláthatóbb lett a fémkereskedelemi szektor. A szabályozás jól tükrözi a fémkereskedelmi politikában bekövetkezett szemléletváltozást, amelynek eredményeképpen a szabályokat betartva működő fémkereskedők gazdaságilag fejlődhetnek, a kulturális értékek, szobrok, műemlékek nem sérülnek. Ugyanakkor a közszolgáltatók felesleges – kábellopásokból, utcai táblák, csatornafedelek eltulajdonításából eredő – kiadásai csökkennek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket