Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Augusztus 12. 16:53, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Kerámiaedények a közműárokból

Kerámiaedények a közműárokból

Öt helyszínen dolgoznak a Tornyai-múzeum régészei.

Egy tíz edényből álló késő bronzkori kerámiaegyüttes került elő nemrégiben a kishomoki csatornázás során Hódmezővásárhelyen, a Szőlőhalmi lelőhelyen. A hónap elején feltárt edények mellett számos értékes lelettel gazdagodott a Tornyai János Múzeum régészeti gyűjteménye az elmúlt hónapokban, a város környékén végzett különböző régészeti feltárások során.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum régészei valamennyi, a város közigazgatási területén folyó nagyobb volumenű beruházásnál jelen vannak és végeznek különböző régészeti munkákat. A 47-es főút Vásárhely és Kakasszék közötti szakaszán, mind a kerékpárút építés mind a négysávosítás során megelőző feltárásokat, illetve régészeti megfigyelést végeznek. Székkutas csatornázása és a szennyvíztelep építése során több alakalommal kerültek elő szórvány régészeti leletek, de feltárásra is sor került; ez utóbbi egy római kori szarmata temetőt, valamint egy Árpád-kori települést is érintett.

A kishomoki szennyvízcsatornázás során több esetben bukkantak elő szórvány, szarmata és középkori cserepek. A megfigyelést végző régészeknek sokáig úgy tűnt, hogy a legjelentősebb régészeti terület, a Kishomok, Szőlőhalom lelőhely elpusztult. Július utolsó napjaiban azonban a legnagyobb meglepetésre egy 40 cm széles árokban egy 10 edényből álló késő bronzkori leletegyüttes tűnt fel. A zömében kis ivóedényekből és bögrékből álló anyag szemléletes példa arra, hogy kis területen végzett megfigyelések során is előkerülhetnek nagy jelentőséggel bíró leletek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.