Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Július 10. 09:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Kevesebb lehet idén a búza, de javulhat a sikértartalma

Kevesebb lehet idén a búza, de javulhat a sikértartalma

A tavalyinál kisebb lehet az idei búzatermés, de javul a sikértartalma - derült ki a Gabona Control előzetes vizsgálatok alapján készített összefoglalójából.

Az MTI-hez hétfőn eljutatott közlemény szerint az aratása legtöbb helyen hátra van még, de az első, jobb minőségű búzaminták már beérkeztek a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumába.

Az előzetes vizsgálatok azt állapították meg, hogy idén az érés utolsó fázisában a kevés csapadék miatt a szemek nem tudtak mindenhol teljesen kifejlődni, ezért a szemek fajsúlya alacsonyabb lesz a tavalyi, hektoliterenként 81,2 kilogrammos átlagnál.

A fehérje- és sikértartalom viszont idén kicsit magasabb lesz. Eddig nem volt csapadékos az aratás, így nincsenek csírázott szemek, az ezt mutató értékek a korábbiakhoz hasonlóan jól alakulnak.

Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója a közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a búza tőzsdei áru, ezért árát nemcsak a hazai termés mennyisége és minősége befolyásolja. A külföldi, akár tengerentúli termés és az egyre növekvő fordulókészletek, de az év végéig vagy a következő aratásig fel nem használt, raktárakban maradt gabona mennyisége is komoly hatással van a piaci árakra.

Címkék: aratás, búza, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket