Hírek
2012. Május 09. 14:11, szerda |
Belföld
Forrás: OrientPress
Libamáj tokaji borral – királyi lakoma a Budai Várban
Egy hétvégére most bárki királynak érezheti magát a Budai Várban, ahol június 1-3. között rendezik meg a Budavári Libamájfesztivált, amelynek díszvendége idén a Tokaji borrégió lesz.
A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamáj ételeket most Tokaji borokkal és egyéb magyar ínyencségekkel kóstolhatjuk együtt, elérhető áron. A fesztiváli hangulatról minden nap élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak.
A rendezvény előtt megalkotják a fesztivál hivatalos libamáj ételét, a Budavári Libamájat, amelyet a fesztiválon a meghívott éttermek standjánál lehet majd megkóstolni. A látogatók az éttermek mellett libamájhoz illő gasztronómiai különlegességekből (például lekvárokból, borokból, pálinkákból), valamint a Kézműves Magyar Ízek termékeiből kóstolhatnak és vásárolhatnak. A Tokaji borrégiót pedig tíz borász képviseli a fesztiválon, június első hétvégéjén.
A gasztronómia iránt érdeklődők mellett a családosoknak is kedveznek a szervezők: a Budavári Libamájfesztiválon a kiváló magyar ízek mellett a hangulatról élő koncertek, táncbemutatók, hagyományőrző játékok és gyerekprogramok gondoskodnak. A koncertek mellett pedig bábelőadással, óriás libajátékkal, játszósarokkal, Ludas Matyi hasonmásversennyel is várják a látogatókat. A fesztiválozók a Népművészeti Egyesületek Szövetsége ( NESZ ) szervezésében olyan hagyományőrző népművészekkel és kézművesekkel is találkozhatnak, akiknek a mesterségük a gasztronómiához kapcsolódik, úgymint fazekas, késkészítő, fafaragó, vászonszövő vagy kosárfonó.
A libamáj a magyar gasztronómia és a magyar kultúra egyik kiemelkedő része, már az 1500-as években, Bornemissza Anna által készített receptkönyv is tartalmazta a sült libamáj receptjét. Többek között ez az írott emlék is bizonyítja, hogy Magyarországon több mint 400 éves hagyománya van a hízott libatenyésztésnek.
“Idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Libamájfesztivált. Eddig Orosházán, a libamáj fellegvárában tartottuk, és most első alkalommal rendezzük meg a Budai Várban. A korábbi fesztiválokat 12-15 ezren látogatták, akik rendezvényeként 1200 kg libamájat fogyasztottak. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből.” – mondta Pap Krisztián, a fesztivált szervező MIKSZ vezérigazgatója.
A Budavári Libamájfesztivál napi belépője, kupon formájában, 5000 forintos vásárlás esetén, 2012. december 31-ig teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek Márkaboltjában (Budapest, III. Ker, Szőlőkert u. 4/b). Ha pedig valaki már beleszeretett ebbe a különleges hungarikumba, még egy-két receptötletet is elleshet a fesztiválon vagy a facebook.com/magyarizek oldalon.
A fesztivált a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. szervezi, amely a magyar minőségi élelmiszerek és a magyar termelők népszerűsítését, segítését tűzte ki céljául. A Budavári Libamájfesztivál fővédnöke Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, háziasszonya pedig Borbás Marcsi.
OrientPress Hírügynökség
Ezek érdekelhetnek még
2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld
Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat
2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld
Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól
Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné
2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld
Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát
Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.
2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld
Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik
Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket