Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Június 19. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: MTI - fotó:hirado.hu

Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett

Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett

Novák Katalin szerint Magyarország kitart a közfoglalkoztatási program mellett, amíg szükséges.

Elismerték a magyar kormánynak a foglalkoztatás bővítése terén elért eredményeit az Európai Unió tagországainak szakminiszterei a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) csütörtöki luxemburgi ülésén elfogadott dokumentumban - közölte az MTI-vel Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság az ülésen bemutatta a tagállamoknak tett legfrissebb, úgynevezett országspecifikus ajánlásait tartalmazó dokumentumot. Mint Novák Katalin mondta, a bizottság ebben a dokumentumban számos ponton elismerte a magyar kormány elmúlt éves munkáját. Kiemelte, hogy az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség Magyarországon, pozitívak a gazdasági mutatók, a költségvetési hiány pedig fenntartható módon alacsony szintű.

Novák Katalin ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány szeretné mielőbb elérni az uniós foglalkoztatottsági szintet, végső soron pedig a teljes foglalkoztatottságot.

Az ülésen ugyanakkor voltak vitás kérdések. Az Európai Bizottság elsősorban a közfoglalkoztatási programot bírálta, vitatva, hogy az hosszú távú megoldás lenne, amely segíti a visszailleszkedést a munkaerőpiacra.

Az államtitkár elmondta, hogy ebben a kérdésben nem kívánnak engedni, a közfoglalkoztatási program ugyanis szerinte rendkívül sikeres eszköznek bizonyult, amely sokat segített olyan hátrányos helyzetű területeken is, ahol a versenyszféra nincs jelen. "Amíg szükség van rá, kitartunk a közfoglalkoztatás eszköze mellett" - jelentette ki.

A tanácskozáson, amelynek napirendjén elsősorban foglalkoztatási és esélyegyenlőségi témák szerepeltek, szóba került egy, a nemek közti egyenlőségről szóló európai uniós közös stratégia kérdése is. Novák Katalin leszögezte, hogy a jó családpolitika hozzájárul a nők érvényesüléséhez, és kijelentette, hogy Magyarországon a női foglalkoztatottság aránya történelmi csúcsponton van. Elmondta, sok helyen probléma, hogy a férfiak és a nők nyugdíjában jelentős különbség van, Magyarország azonban ebben a tekintetben az európai élmezőnybe tartozik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket