Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 08. 07:14, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megkezdődött az influenzajárvány

Megkezdődött az influenzajárvány

Európában megkezdődött az influenzajárvány, de összességében még kevés esetet regisztráltak – írta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalos Facebook-oldalán szombaton.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) friss jelentése szerint az influenza A(H3N2) vírus a domináns, de az A(H1N1) vírus is jelen van. A múlt év utolsó hetében helyi járványokat jelentettek Hollandiából, Norvégiából és Spanyolországból. Kilenc másik országban – köztük a szomszédos Ausztriában, Romániában és Szlovéniában – szórványos halmozódásokat regisztráltak – tették hozzá.

Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet: „még mindig nem késő kérni a védőoltást”.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdai legfrissebb jelentésében azt írta: Magyarországon az év utolsó hetében – a szabadságolások és a tanítási szünet miatt – az előző évekhez hasonlóan csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma. Nagyjából harmadannyi, összesen 3300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel 2011. december 26. és 2012. január 1. között, mint a megelőző héten.

Az OEK-hez beküldött minták közül egyben sem mutatták ki az influenza vírusát, de még influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról sem érkezett jelentés a múlt év utolsó hetében.

Az Országos Epidemiológiai Központ összesítéséből az is kiderül, hogy az előző influenzaszezonhoz képest az ország valamennyi területén mintegy 10-20 százalékkal magasabb az ingyenes oltóanyagok felhasználási száma. A 2011/12. évi szezonra kiadott térítésmentes oltóanyagból december 9-ig az ország területeire eljuttatott 1 millió 250 ezer Fluval AB oltóanyag csaknem 64 százalékát használták fel.

Fejér, Somogy és Veszprém megyében a kiadott vakcina már több mint 80 százalékát megkapták a térítésmentes védőoltásra jogosult veszélyeztetettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket