Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 14. 14:45, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

„Meglehetősen fontos” a teotihuacáni lelet

„Meglehetősen fontos” a teotihuacáni lelet

Ősi áldozati helyre bukkantak a régészek a mexikói Teotihuacán romvárosnál folyó ásatások során.

A kutatók szerint az áldozati helyet még azelőtt emelték, hogy azon megépült volna a Nap-piramis. A Mexikóváros közelében fekvő Teotihuacán romjainál folyó feltárásokon többek között egy zöld kőből faragott kígyós maszkra bukkantak. A régészek a maszk finom, részletgazdag faragása miatt úgy gondolják, hogy portré lehetett. Tizenegy áldozati agyagedény is előkerült, amelyeket egy Tlalochoz hasonló esőistennek szentelhettek még a piramis építése előtt – közölte kedden a mexikói Országos Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

Állati csontokat és hét emberi – köztük gyermekektől származó – maradványt is kiástak az áldozati helyen. George Cowgill, az Arizona Állami Egyetem antropológusa „meglehetősen fontosnak” minősítette a leletet. Mint felhívta rá a figyelmet, az áldozatok rendet tehetnek abban a vitában, amely arról folyik, vajon a piramis a Nap-kultuszhoz, az alvilághoz vagy a háború istenéhez, Tlalochoz köthető-e. A hét emberi maradvány arra utal, hogy valószínűleg feláldozták őket, mint ahogy ezt támasztják alá a különböző fajú vadállatoknak a helyszínen fellelt csontjai is – hangsúlyozta a tudós.

A régészek egy harmincas években elkezdett alagutat ástak tovább a piramisban, így bukkantak az áldozati helyre. Teotihuacánt közel 2500 évvel ezelőtt alapították, és mind az építészete, mind a kereskedelem, mind a kultúra tekintetében nagy hatást gyakorolt a környező térségre. Uralkodóit azonban nem sikerült azonosítani, mire az aztékok az 1300-as években megjelentek, a várost már elhagyatottan találták. Ők adták neki a Teotihuacán nevet, amely nyelvükön azt jelenti: „az istenek születési helye”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket