Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 05. 07:18, hétfő | Belföld
Forrás: HírTv

Mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni

Mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni

Három hónap alatt nyolcezer fővel nőtt Mosonmagyaróvár lakossága az oda érkező, Ausztriában dolgozó vendégmunkások miatt – számolt be a Hír Televízió.

A Lajta-parti kisvárosban bezárt panziókat, laktanyaépületet is kiadnak, sok közülük nem bejelentett szálláshely.

A Kelet-Magyarországról érkező és jobbára Ausztriában munkát vállaló vendégmunkások áradata miatt három hónap alatt nyolcezerrel nőtt a határ menti Mosonmagyaróvár lélekszáma. A vendégmunkások fogadására rövid idő alatt komplett iparág épült ki Mosonmagyaróváron. A legtöbb helyen csupán néhányan laknak, de akadnak több tízfős munkásszállók is.

Egy szarvasi asszony egész családjával együtt érkezett a Lajta-parti városba. Férje jár át dolgozni Ausztriába. Azt mondja, ő is menne, de vigyáznia kell a gyerekekre. A család idősebb gyermeke szakácsnak tanul Mosonmagyaróváron, mert tudja, hogy ezzel a szakmával jól fizető munkahelyet találhat majd a határ túloldalán. A fiú úgy fogalmazott, Ausztriában „mindent meg lehet kapni, több a munkalehetőség is”.

A harmincezres Lajta-parti kisvárosban szinte mindent kiadnak, ahová ágyat lehet tenni. Bezárt panziókat, rég nem használt laktanyaépületet nyitnak meg, ahol sokszor méltatlan körülmények között szállásolnak el embereket a bérmunka-közvetítők. Az önkormányzat és a rendőrség most közösen igyekszik felmérni az ideiglenes munkásszállókat.

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere szerint a bérmunka-közvetítők sokszor csak a fekvőhelyet biztosítják a vendégmunkásnak, akik nem tiltakoznak, hiszen reggeltől estig Ausztriában dolgoznak, és az a céljuk, hogy minél kevesebb pénzt költsenek. Mint mondta, a nem bejelentett szálláshelyeken a körülmények is rosszabbak. Ráadásul ezzel az önkormányzat adóbevételtől esik el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket