Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 16. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu

Nem számítanak nagy dübörgésre

Nem számítanak nagy dübörgésre

A GDP az idei évben 1,6, jövőre pedig mindössze 0,4 százalékkal növekszik a Századvég Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzése szerint.

Mint közleményükben írják, a korábbi előrejelzés változását alapvetően két fő tényező határozta meg: a külkereskedelmi partnereink lassabb növekedése, illetve a nominális árfolyam jelentős leértékelődése. A külső konjunktúra mérséklődése a kivitel dinamikáját érdemben csökkenti 2012-ben. A háztartások fogyasztási kiadásának pályáját a gyenge árfolyam, a végtörlesztéssel összefüggő banki költségek lakossági ügyfelekre történő részbeni áthárítása, valamint a laza munkaerőpiac visszafogja. Így az idén a fogyasztás stagnálását, jövőre pedig 1,3 százalékos visszaesését prognosztizálja az intézet.

A beruházások élénkülését a lanyha külső és belső kereslet mellett a finanszírozási problémák is akadályozzák, ezért az idei évben a bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,8, jövőre pedig 3,5 százalékos csökkenésével számolnak. A romló konjunkturális kilátások miatt nem várnak érdemi foglalkoztatottságbővülést sem, így éves átlagban az idén 0,8, míg 2012-ben mindössze 0,3 százalékkal nőhet a foglalkoztatottak létszáma.

Folyamatos kamatemelés

A leértékelődő árfolyam, valamint a kormányzati indirektadó-emelés a fogyasztói árak dinamikájának emelkedését eredményezik a következő szűk másfél évben. Emiatt az infláció 2012-ben átlagosan 4,9 százalékra emelkedhet. Az alapkamat a következő hónapokban tovább nőhet, azonban a mutató dinamikájában nagy a bizonytalanság. Valószínű, hogy a monetáris tanács két 25 bázispontos szigorítással folytatja a kamatemelési ciklust, de előfordulhat az is, hogy a döntéshozók egy lépésben emelik fél százalékponttal az irányadó rátát decemberben. Ezt követően a 2012-es év második felében számítunk csak az alapkamat lassú csökkentésére – írja a Századvég Gazdaságkutató.

Az intézet hangsúlyozza, hogy a költségvetés esetében az idei folyamatok elemzését megnehezíti, hogy rendkívüli nagyságú és mennyiségű, előre nem látott egyedi tétel befolyásolja az egyenleg alakulását. Az alapfolyamatokat vizsgálva a tavaly decemberben elfogadott költségvetési törvényben szereplő 2,9 százalékos ESA-hiányhoz képest, a prognózis szerint a GDP 0,3 százalékával nagyobb lenne a deficit. Az egyedi tételek miatt azonban összességében azt várják, hogy az eredményszemléletű elszámolás szerint 3,2 százalékos többlettel zárja az idei évet a költségvetés.

3,2 százalékos költségvetési hiány

A közlemény kiemeli, hogy a jövő évre tervezett, reálértéken mintegy 600 milliárd forintos költségvetési kiigazítás kizárólag a bevételek növelésére épül, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kiadási oldal mentesülne a feszültségektől. Bár az utóbbi összességében az infláció mértékével növekszik, a jelentős tartalékképzés miatt több fontos területen érzékelhető a forráskivonás. Megítélésük szerint az adóbevételek elmaradhatnak az előirányzatban szereplő összegtől, a kiadási oldalon pedig nem mindenhol biztosítják a kiigazítás fenntarthatóságát strukturális átalakítások. Emellett a tervezett hiánycélt olyan külső tényezők is veszélyeztetik, mint az EU-s bírságok vagy a tovább romló külső konjunktúra. Összességében a Századvég elemzői úgy vélik, hogy az egyenként kezelhető mértékű kockázatok együttesen meghaladják azt a szintet, amelyet az amúgy jelentős nagyságú tartalék képes lenne ellensúlyozni, így becslésük szerint további beavatkozás hiányában a tervezett GDP-arányos 2,5 százalék helyett 3,2 százalék lesz jövőre az államháztartás hiánya.

A gazdaságkutató külkereskedelmi termékforgalom szaldójára vonatkozó prognózisa a kedvezőtlenebb külpiaci kilátásokkal összhangban a legutóbbi elemzés óta lefelé módosult: 2011-re 7 milliárd eurónak, 2012-re 8,5 milliárd eurónak megfelelő többletet vár. A jövedelmek egyenlegének várható romlását is figyelembe véve 2011-re a GDP 2 százalékát, 2012-ben a GDP 2,3 százalékát kitevő folyó finanszírozási mérleg egyenleget prognosztizál a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket