Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2016. Március 17. 16:48, csütörtök | Helyi
Forrás: Szöveg: Búz Csaba hadnagy Fotó: a szerző és André Tamás főtörzsőrmester

Nemzetközi kiképzések Koszovóban

Nemzetközi kiképzések Koszovóban

Március közepén az MH KFOR Kontingens 14. váltásának katonái nemzetközi kiképzéseken vettek részt Koszovóban.

A portugál-magyar közös Harcászati Tartalék Zászlóalj (KTM) hadműveleti részlegének szervezésében tartottak közös lövészetet, a Koszovóban szolgálatot teljesítő békefenntartók.


Az orehovaci lőtéren megtartott lövészet statikus bemutatóval kezdődött, ahol a résztvevő tíz nemzet katonái kiválaszthatták azt a fegyvert, amelyiket később ki is próbáltak. A többségében az MH 5. Bocskai István Lövészdandárhoz tartozó magyar katonáknak, a kiképzés három napja alatt (más nemzeteknél rendszeresített) pisztolyok, gépkarabélyok, géppuskák és mesterlövész puskák kipróbálására nyílt lehetőségük.


A hét másik felében, a Pristinában állomásozó és a KTM alárendeltségébe tartozó magyar Charlie század, a portugál és egy amerikai századdal közösen CRC (Crowd Riot Control - tömegkezelési eljárások) kiképzésen vett részt. Erre azért volt szükséges, mert amikor a különböző alegységeknek együtt kell működniük, akkor ismerniük kell egymás technikáit. Emellett a századok begyakorolták, hogy feladat közben hogyan tudják majd egymást segíteni, szükség esetén leváltani.


Gyakorlás közben az amerikai katonáknak a portugál század megtartotta a tűziszony (angolul: fire phobia) leküzdésére szolgáló kiképzést is. A fire phobia oktatást csak a KTM tarthatja meg, amelyet a műveleti területre újonnan érkező alegységeknek teljesíteniük kell.

„Nagyon hasznos volt ez a közös kiképzés. Megnéztük a portugál és a magyar katonák CRC-tevékenységét. Vannak eljárásbeli különbségek, de mostantól már közösen is tudunk együtt dolgozni” - mondta Alex Bowling százados, az amerikai hadsereg Novo Selóban állomásozó századának parancsnoka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 19. 15:29, csütörtök | Életmód

Nagy Márton: tervben van a fogyasztóvédelmi intézményrendszer megerősítése

Jelenleg vizsgálat zajlik a Microsoft és a Temu ellen.

2024. Szeptember 19. 15:28, csütörtök | Belföld

Árvíz - OVF: megkezdődött a Duna tetőzése a Szigetköznél