Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Október 21. 14:38, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Öt városban is épülhet börtön

Öt városban is épülhet börtön

A tervek szerint a következő években Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengerben és Komlón pedig ötszáz fő elhelyezésére szolgáló börtön épülhet

- közölte az MTI-vel szerdán a Belügyminisztérium, miután lezárult a büntetés-végrehajtás telekpályázata. A tárca közleménye emlékeztet: a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2015. január 26-án pályázati felhívást tett közzé "A börtön építése céljából önkormányzati tulajdonú beépítésre szánt terület térítésmentes felajánlása" címmel, amelyre a megadott határidőig negyven település jelentkezett.

Az értékeléskor figyelembe vették a terület fekvését, méretét, beépíthetőségét, területi besorolását, közművekkel ellátottságát. Emellett speciális feltételek is szerepet játszottak a pályázatok elbírálásában, például a lakott területtől való távolság, a terület gyors megközelítését lehetővé tevő autópálya vagy főút közeli fekvése. Számított a személyi állomány és családtagjaik elhelyezésének biztosíthatósága, a felajánló közreműködése, hozzájárulása az objektum kialakításához, továbbá a térség közösségi közlekedésének fejlettsége. Figyelembe vették a döntésnél azt is, hogy van-e lehetőség a fogvatartottak több mint felének intézeten kívüli vagy a börtönbe betelepülő munkáltatására.

Mindezen szempontokat alapján választották ki az öt várost, ahol a források függvényében, ütemezetten valósul meg, várhatóan 2017-től 2019-ig a börtönépítés.

A lezárult pályázatról értesítették a részt vevő önkormányzatokat; a Belügyminisztérium, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és az érintett önkormányzatok szorosan együttműködve, folyamatos egyeztetés mellett kezdik meg a beruházások előkészítését.

A tárca közleménye arra is kitér, hogy a 2010-ben megkezdett férőhelybővítési program során eddig átadott 1600 új férőhely létesítésével már több mint tíz százalékkal csökkentette a börtönök zsúfoltságát a kormány.

Címkék: épül, börtön

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket