Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2016. Október 17. 14:53, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Pódiumbeszélgetés a forradalom szikrájáról az Emlékpontban

Pódiumbeszélgetés a forradalom szikrájáról az Emlékpontban

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) hatvan évvel ezelőtti megalakulásáról emlékeztek meg egy kerekasztal-beszélgetés keretében a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

Az est moderátora Jancsák Csaba, a Szegedi Tudományegyetem docense volt.

Az eseményen elmondott köszöntőjében Miklós Péter, a közgyűjtemény vezetője kiemelte: „Szeged és Hódmezővásárhely roppant fontos helyszín az ötvenhatos forradalom előtörténetében, hiszen a szegedi egyetemen 1956. október 16-án megalakult MEFESZ már politikai követeléseket is megfogalmazott (amelyek íve a Rákosi-korszak bűnöseinek felelősségre vonásától a szovjet csapatok távozásáig terjedt), három nappal később pedig a vásárhelyi Bethlen Gimnázium tanulóiból álló diákparlament követelt hasonlókat”.

A történész hangsúlyozta, hogy mindezek az események napokkal a forradalom fővárosi kirobbanása előtt történtek.

A forradalom szikrája című pódiumbeszélgetésen Kiss Tamás, a MEFESZ egykori alapító titkára – aki a forradalom leverése után három évet töltött börtönben – kifejtette: a fiatalok hatvan évvel ezelőtt bátran és nyíltan mertek beszélni közéleti kérdésekről és meg merték fogalmazni kritikájukat, s ebben a mai nemzedékek is követői lehetnének az ötvenhatosoknak.

Csoma Lajos jogász – aki hatvan esztendeje a vásárhelyi bethlenes diákparlament szervezője volt – fontosnak tartotta annak a hangsúlyozását, hogy ha 1956-ban Szeged volt az első a forradalomi mozgalmak kialakulásában, akkor a második hely mindenképpen Hódmezővásárhelyet illeti meg. A hódmezővásárhelyi nyugalmazott főorvos, Vas István – a szegedi MEFESZ-gyűlések résztvevője – számára az ötvenhatos forradalmi napokból a korlátozatlan szabadság élménye volt a legmeghatározóbb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.