Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Január 11. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Rákot okozhat a fiatalkori túlsúly

Rákot okozhat a fiatalkori túlsúly

A fiatal felnőttként elhízott emberek körében gyakrabban fordul elő emlőrák vagy vesedaganat idősebb korban. Ezt az összefüggést a későbbi súlyvesztés már nem befolyásolja.

A fiatal felnőttkori súlytöbblet egy amerikai óriásvizsgálat tanúsága szerint eddig korábban nem ismert veszélyeket is hordoz: körükben nagyobb esélye bizonyos rosszindulatú megbetegedéseknek.

A kutatók az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) elnevezésű óriásvizsgálat adataival dolgoztak. Az Egyesült Államokban összesen 15 762, 45-64 éves ember vett részt a kutatásban, melyben mind az egészségi állapotot, mind az életkörülményeket felmérték.

Az ARIC résztvevőit háromévenként vizsgálták meg. Az állapotváltozások adataiból Xuesong Han és munkatársai a vizsgálati alanyok 25 éves kor után végbemenő testsúlyváltozását vetették össze bizonyos daganatos megbetegedések – emlőrák, méhnyálkahártya-daganat, vastagbél-, vese-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőrák – megjelenésével.

Eredményeik szerint e rosszindulatú daganatfélék előfordulása a 25 esztendős korban mért testsúlyhoz képest – a testtömegindex öt egységnyi növekedése esetén – átlag kilenc százalékkal növekedett. Azok, akik 25 évesen kövérek voltak, bárhogy is változott a testsúlyuk később, ötször nagyobb eséllyel kaptak nyelőcsőrákot, mint a huszonévesen normál súlyúak. „A rák lassú, krónikus betegség, és ez a vizsgálat arra utal, hogy a korai felnőttkor kritikus időszak lehet az élet későbbi időszakában a rosszindulatú daganatok kifejlődésére” – mondta a vizsgálat vezetője. A nagy érdeklődést kiváltó adatokat az Amerikai Rákkutató Intézet konferenciáján ismertették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket