Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2024. Augusztus 28. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Rétvári Bence: 13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen az idei tanévkezdésre

Rétvári Bence: 13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen az idei tanévkezdésre

Az idén csaknem 13 millió tankönyv jut el ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz a tanévkezdésre - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.

Rétvári Bence az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a korábbi fizetős és egyre drágább tankönyvek helyett a kormányzat intézkedése nyomán a diákok ingyen kapják meg a tankönyveket, amire családtámogatási intézkedésként tekintenek.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt évről évre, nyolc év alatt 71 százalékkal drágultak a tankönyvcsomagok, vagyis egyre többet kellett fizetniük a családoknak.

Ebben a helyzetben döntöttek úgy 2010 után, hogy az állami tankönyvfejlesztési rendszerben mindenki ingyenesen kapja meg a tankönyveket, amelyek egy-egy családnak 20-40 ezer forint kiadást jelentenének. A rászoruló családok részére 80 ezer ingyenes tanszercsomagot is kiosztanak - sorolta.

A papíralapú tananyagok mellett - folytatta - folyamatosan bővülnek a digitális tananyagok is: 200 új digitális tananyag tekinthető meg a Nemzeti Köznevelési Portálon, amelyről már 193 millió letöltés történt.

Továbbá az elmúlt években kiosztott 450 ezer laptop mellé 2025 végéig további százezer újabb laptop érkezik a magyar tanulókhoz - mondta az államtitkár.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kormány döntése nyomán az érintett 1,1 millió család már a múlt héten, a tanévkezdés előtt megkapta a gyes, a gyed és családi pótlék szeptemberben esedékes összegét, illetve 1,2 millió diák jut ingyenes tankönyvhöz, ezzel az állam 15 milliárd forint terhet vesz le a magyar családok válláról.

A nagycsaládosok és a több gyermeket nevelők részére az önkormányzatokon keresztül biztosítják a kedvezményes vagy ingyenes gyermekétkeztetést. Továbbá szeptember 1-jétől valamennyi, a köznevelésben és a szakképzésben tanuló fiatal számára segítséget nyújtanak a B kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ-vizsga költségtérítésével - fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a kormány múlt heti ülésén áttekintették a pedagógusok béremelésének helyzetét. Megállapították, hogy az idén egy 32 százalékos átlagbéremelés nyomán 670-680 ezer forintot keresnek a tanárok. Ugyanakkor január 1-jével további, mintegy 21 százalékos emelés várható, ami után 820 ezer forintra nő majd a tanári átlagkereset.

Közlése szerint 2030-ig kívánja a béremeléseket folytatni a kormány, ami azt jelenti, hogy 2027-re akár az egymillió forintot is meg fogja haladni a tanárok átlagkeresete.

Fontosnak tartja a kormány, hogy ne csak anyagilag, hanem erkölcsileg is megbecsülje a pedagógusokat, mert a gyermekeink által az ő kezükben van a jövő - mondta Vitályos Eszter.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket