Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2018. Szeptember 17. 10:20, hétfő | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Sorsok és emlékek

Sorsok és emlékek

Könyv az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékére

A mai Csongrád megye területének lakói közül az első világháborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a tízezer főt. Az ő emlékükre a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentetett meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával: Miklós Péter történész, vásárhelyi múzeumigazgató „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című könyvét.

A száz éve lezárult első világháború során a magyar állam vármegyéi közül Csongrád és Csanád megye könyvelhette el a legnagyobb veszteségeket (az elesettek, a fogságba kerültek, illetve a háború során megrokkantak és megsebesültek összesített számát vizsgálva), amelyek aránya elérte a tíz százalékot. A mai Csongrád megye területének száz évvel ezelőtti mintegy négyszázhuszonötezer fős lakosságából a Nagy Háborúban elhunytak és eltűntek száma meghaladta a tízezer főt.

Az ő emlékük ápolásának jegyében a Csongrád Megyei Önkormányzat kötetet jelentett meg az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság anyagi támogatásával. Ezzel is tisztelegve az egy évszázaddal ezelőtt véget ért első világháború Csongrád megyei hősei, áldozatai és résztvevői előtt.

A Miklós Péter történész, címzetes főiskolai tanár, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója által írt „Szörnyű dicsőségünk” Az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékezete című – színes, keménytáblás, gazdagon illusztrált – könyvben a Nagy Háborúra való, Csongrád megyeiektől származó visszaemlékezésekből vett részletek éppúgy helyet kaptak, mint megyénk települései hősi létszámának és emlékműveinek számbavétele.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 28. 09:11, szombat | Életmód

Néptánc- és táncházrekord született a budapesti Kossuth téren

Első alkalommal felállították a néptánc magyar rekordját, míg megdöntötték a táncházas körtánc magyar rekordját a résztvevők pénteken Budapesten a Kossuth téren, az Európai Sporthét alkalmával rendezett megmozduláson.