Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2018. Május 09. 15:55, szerda | Helyi
Forrás: Arany-Tóth Attila közönségkapcsolati munkatárs Emlékpont

Szecessziós kerámiák ihletése

Szecessziós kerámiák ihletése

Családi délelőttre várja a Tornyai János Múzeum az érdeklődőket Endre Béla (1870-1928) festőművész gyűjteményes kiállításának záró hétvégéjén.

A gyerekek szüleikkel együtt készíthetnek szecessziós díszítőmintákat a százéves majolikatárgyak és tervek között. A matiné május 10-én, szombaton 10 órakor kezdődik a vásárhelyi múzeumban.

A Kacskaringók, hullámok, vonalak című program Endre Béla festőművész ipartervezői munkáira épül. 1912-ben – több visszaemlékező egybehangzó tanúsága szerint ‑ Endre Béla ötlete alapján, illetve hatékony szervezése mellett hozták létre a Vásárhelyi Művészek Majolika és Agyagipari Telepét. Endre művészeti vezetőként nemcsak szecessziós váza- és egyéb tervekkel (például a Majolika márkajegyével) segítette a telep munkáját, de ténylegesen részt vett a tárgyak előállításának folyamatában is. Hatása egészen haláláig érzékelhető a gyár díszedényeinek formaalakításában – olvasható Nátyi Róbert kurátor szövegében.

A kreatív foglalkozáson résztvevők a kiállított akvarelltervek és majolikaedények tanulmányozását követően maguk is belemélyedhetnek a motívumtervezésbe: sablonok vagy saját elképzelés alapján tervezhetik meg és készíthetik el a vázáik, dísztárgyaik mintáit.

A múzeum nyitását követően Nátyi Róbert művészettörténész tart kurátori tárlatvezetést a Csongrád Megyei Honismereti Egyesület tagjainak és a csatlakozó vendégeknek a Tündérmesék koloritja című kiállításon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.