Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Augusztus 12. 16:24, szerda | Helyi
Forrás: Elek András-sajtóreferens

Szent Lőrinc könnyeire várva - Hullócsillag les Kopáncson

Szent Lőrinc könnyeire várva - Hullócsillag les Kopáncson

Az év egyik leglátványosabb égi jelensége augusztus derekán a Perseidák meteorrajának találkozása bolygónk légkörével.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szervezésében augusztus 15-én, szombaton este nyolc órára a Kopáncsi Tanyamúzeumhoz várják az érdeklődőket, ahol a város fényeitől távol, a tiszta csillagos égbolt alatt nyílik lehetőség kívánni a hullócsillagoktól.

A legenda szerint a keresztényüldözés idején, a 258. augusztus 10-én mártírhalált hallt Szent Lőrinc vértanú könnyei jelennek évről-évre emléknapja idején az égbolton. Lőrinc kínzása közben azonban nem magát siratta, hanem embertársai bűnei miatt ontott könnyeket. Ezért nevezik az augusztusban látható hullócsillagokat „Lőrinc könnyei”-nek. A népi elnevezés is sejteti, hogy az augusztusi hullócsillagok régóta magukra vonják az emberek figyelmét és a parasztok, de leginkább a pásztorok komoly tudáskinccsel rendelkeztek az égi jelenségekről.

A BFMK szombat esti rendezvényén az ősi csillag-megfigyelésekről, azok természettudományos alapjairól is szó lesz; a hullócsillagok érkezéséig zenével, tánccal, népi komédiával és csillagképkeresővel szórakoztatják a „meteorvadászokat”. Érdemes tehát szombaton este biciklire pattanni vagy a kényelmesebbeknek autóba ülni és elgurulni a 47-es főúttól nem messze fekvő Kopáncsi Tanyamúzeumhoz. A hullócsillagok megfigyeléséhez távcsőre nem lesz szükség, sokkal inkább egy kényelmes párnára vagy egy pokrócra, takaróra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban

Győzelem Bosznia-Hercegovinában, rajt Montenegróban - ez az utóbbi napok mérlege Szász László esetében, aki a hétvégén Pljevljaban versenyez.

2024. Szeptember 20. 07:58, péntek | Sport

Labdarúgó NB I - Az örökrangadóval indul, keleti rangadóval folytatódik a forduló

Péntek este az MTK és a Ferencváros örökrangadójával indul a labdarúgó OTP Bank Liga 7. fordulója.

2024. Szeptember 20. 07:57, péntek | Bulvár

A Deltát vezető mesterséges intelligencia a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz

Nemcsak a Delta műsorvezetője a Bíró Ada nevű mesterséges intelligencia, már a műsor képeinek szerkesztésében is részt vesz - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában.