Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. December 17. 14:18, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak jövőre

Átlagosan 7,5 százalékkal emelkednek az autópálya díjak jövőre

Jövőre emelkednek az autópálya-használati díjak, ezzel együtt megszűnik a négynapos matrica. Több szomszédos vagy a régiónkban található államban jóval olcsóbb az éves vignetta ára, mint Magyarországon.

A környező országokban megvásárolható legrövidebb jogosultság Ausztriában – hasonlóan, mint nálunk 2012-ben – tíz nap, Szlovákiában és Szlovéniában pedig hét-hét nap. A 3,5 tonna alatti járművel igénybe vehető éves matrica árát hazánkban igen borsosan méri az Állami Autópálya-kezelő Zrt. Ára 42 980 forintra emelkedik jövőre – átlagosan 7,5 százalékkal nőnek a díjak 2011-hez képest –, Ausztriában pedig 26 440 forint. Míg a drágának számító Szlovéniában is 33 250 forintba kerül az éves matrica, Szlovákiában és Csehországban ehhez képest nevetségesen alacsony az éves úthasználat személygépkocsik esetében: az idén mindössze 17 ezer forint. A jövő évi díjakat utóbbi két államban még nem határozták meg, de várhatóan jelentősen nem emelkednek írja a Magyar Hírlap.

Általánosságban elmondható, hogy Ausztriában olcsóbb az úthasználat, mint nálunk, a szlovák és cseh díjak nagyjából egyezőek a miénkkel, Szlovénia viszont – az éves matricát nem számítva – drágának számít. Ott a hétnapos matricáért 5250 forintot kérnek az üzemeltetők jövőre, ezzel szemben nálunk a 2012. évi tíznapos ára 2975 forint, a havi pedig több mint a duplájába kerül: 10 500 forint az ára, nálunk pedig 4780 forint. A magyar autósoknak jövőre nagy érvágás lesz, hogy megszűnik a négynapos matrica, amiért jelenleg 1650 forintot kell fizetni. Néhány régiós országban, így Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban már használattal arányos díjat fizetnek az autósok 3,5 tonna feletti járművek esetében, így a többletbevételek miatt ez némi mozgásteret ad az üzemeltetőknek és az államoknak a matricaárak meghatározásakor.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj, Autópálya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket