Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Január 06. 18:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja

Január 6-a vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak, amely az idén nagyon hosszú lesz, két hónapig tart majd -mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is. Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat - Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt - megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat - ismertette.

Ilyenkor került sor a házszentelésre is; a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól. Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is - sorolta a néprajzkutató.

Tátrai Zsuzsanna kiemelte azt is, hogy az utóbbi években ismét előtérbe került, erősödött a házszentelés hagyománya.

A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak - mondta a néprajzkutató.

Címkék: karácsony, vízkereszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket