Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Május 01. 05:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Zavartalan a magyarországi üzemanyagpiac ellátása

Zavartalan a magyarországi üzemanyagpiac ellátása

Az alternatív beszerzési lehetőségeknek és a magyar kőolaj biztonsági készletezési rendszernek köszönhetően zavartalan a hazai üzemanyagpiac ellátása az oroszországi kőolajszennyezés miatt leállított szállítás ellenére

- mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Közölte: az energiapolitikáért felelős innovációs miniszter, Palkovics László kedden a kőolaj biztonsági készlet részleges felszabadításáról döntött, ezzel 400 ezer tonna nyersolaj válik elérhetővé a Mol számára.

Ez a mennyiség a biztonsági kőolajkészlet több mint 60 százaléka, de a teljes kőolaj és kőolajtermék biztonsági készlet kevesebb mint 30 százaléka - tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy április 19-én szerves klórvegyület-szennyeződést észleltek a Magyarország ellátását is döntően biztosító Barátság kőolajvezetékben. A Mol múlt pénteken döntött az átvétel leállításáról.

Az alternatív ellátás biztosítása érdekében a Mol-csoport igyekszik fokozni az Adria-vezetéken keresztüli beszállításokat, de emellett a százhalombattai finomító ellátása érdekében szükségessé vált a biztonsági kőolajkészletek felszabadítása - mondta Kaderják Péter.

Hozzátette, hogy a Molnak értékesített mennyiséget az év végéig visszapótolják.

Az államtitkár ismertette: a szerves klórvegyületek magas koncentrációban már rövid távon is jelentős korróziót okoznak a finomítói technológiai rendszerekben.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a Barátság vezetéken szállított kőolaj szervesklorid-tartalma mikorra állhat vissza a szennyezés előtti szintre - közölte.



Kaderják Péter úgy fogalmazott: a helyzet komoly, de kezelhető. A kőolaj és kőolajtermék készletezés rendszerének fenntartása mellett az elmúlt években megtörténtek azok a fejlesztések, amelyek megteremtették a több lábon állás lehetőségét a hazai olajipar területén is - hangsúlyozta.

Az államtitkár kiemelte, hogy az Adria kőolajvezeték alternatív csővezetékes összeköttetés Magyarország számára. A vezeték 20 millió tonna éves szállítási kapacitású, Magyarországra 14 millió tonna kőolaj eljuttatására alkalmas, ami megegyezik a százhalombattai és a pozsonyi finomítók együttes kapacitásával. Az Adria a Barátság-vezeték esetleges tartósabb kiesése esetén is teljes ellátási garanciát jelent Magyarországnak - jelezte.

Kaderják Péter kitért arra, hogy az ITM folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, szükség esetén további intézkedéseket is hoz.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a felszabadított biztonsági készlet másfél-két hónapra elegendő mennyiséget jelenthet a százhalombattai finomítónak.

Címkék: üzemanyag, kőolaj, olaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket